Hem » Böcker » Latin för släkthistoriker : Tredje, utökade upplagan

Latin för släkthistoriker : Tredje, utökade upplagan

Medlemspris: 299 KR
349 KR
Artnr: 204731
ISBN 978-91-89310-11-7
Författare Urban Sikeborg
Förlag Sveriges Släktforskarförbund
Upplaga Tredje, utökade 2022
Antal sidor 424
Bindning Inbunden

Beskrivning

Latinets historia är också en del av Sveriges. Våra historiska källor är späckade med latinska ord och uttryck som mendica, hora pomeridiana och coena Dominica. Långt in på 1700-talet var ju latinet det naturliga kommunikationsmedlet för många bildade svenskar, inte minst inom statskyrkan, naturvetenskaperna och juridiken. En utmaning är att många ord tillhör nylatinet, det levande latin som aktivt talades och skrevs från 1500-talet och framåt, ord som har fått nya betydelser eller är nybildningar som saknas i skollexikonens klassiska latin.

Latin för släkthistoriker förklarar ett stort antal begrepp från nylatinets guldålder och är särskilt anpassad för forskare utan förkunskaper i latin. Ordboken omfattar runt 10 500 ord, nylatinska stavningsvarianter, förkortningar, exempelfraser och latiniserade namn, som hämtats från handskrivna källor som kyrkböcker och rättegångsprotokoll och från tryckta verk inom skilda ämnen perioden 1520–1800. De många faktatexterna placerar latinska nyckelbegrepp i sitt sammanhang och ger inblickar i den svenska hederskulturen, religionens roll och tillämp-ningen av olika lagar. Bland nytillskotten i denna tredje utgåva ingår närmare 900 sjukdomsnamn från svenskt 1700-tal, med förklaringar.

Ordboken beskriver också 1600- och 1700-talets "titelvansinne", titulomania, som bokstavligen användes för att värdera människor utifrån börd, social ställning och kön.

Den tredje upplagan har utökats rejält från 114 till 424 sidor och avslutas med ett svenskt register som gör det möjligt att använda ordboken som en släkthistorisk uppslagsbok om många ämnen: teologi, juridik, medicin och mer. 

Dela

Du kanske också är intresserad av
 • Kyrkorna har lämnat efter sig så mycket mer än bara de kyrkoböcker som flitig...
  255 KR
 • Tack vare fyndet av Bures släktbok i original i finska Riksarkivet 2008 har h...
  495 KR
 • Är din släkting bladstulen, borttagen eller byting, eller har någon råkat ut ...
  229 KR
 • Vilket år försvann begreppet oäkta barn? Hur många barn födde en kvinna i gen...
  199 KR