Produkter   » Släkthistoriskt Forum » Produkt
Släkthistoriskt forum senaste numret!


Släkthistoriskt forum senaste numret!

Så satte släkten krydda på tillvaron

Genom hela historien har mat och inte minst kryddor alltid varit en big deal. Därför har det äntligen blivit dags för ett tema om mat och dryck i Släkthistoriskt Forum. Olle Söderström berättar i den första av numrets temaartiklar om hur dyrbara frön, rötter och örter till slut nådde våra nordliga breddgrader och kryddade upp tillvaron.

Sedan finns de som för vidare sin släkthistoria på ett händigt vis – i en av temaartiklarna får vi träffa Micaela Röman, som för vidare ett värdefullt arv efter sin farmor Saga genom sin matlagning.

Fikatokigt

Kärleken till kaffet har letat sig in i vår folksjäl. Men hur kom lilla avlägsna Sverige att bli en av världens mest kaffeälskande nationer? Vissa skyller på det kalla klimatet – men vi släktforskare vet förstås bättre. Att ses över en kopp kaffe har sedan länge handlat om så mycket mer. Därför fick även en artikel om vårt historiska förhållande till fikat ta plats i det här numret.

 

Symbolerna som gjorde systern

Smutsiga och ansvarslösa. Så såg man på sjuksystrarnas föregångare under en tid då yrket var allt annat än populärt och lasarettet var ett av de sämsta ställena att vårdas på. I två artiklar berättar vi om sjuksköterskor. I den första berättar vi om hur bilden av sjuksköterskan drastiskt förändrades när yrket professionaliserades från mitten av 1800-talet.

Ett porträtt av en sjuksköterska i familjealbumet kan dessutom berätta mer än du trodde vid första anblicken. I artikeln kan du läsa om dräktens – och inte minst broschens – betydelse för sjuksystern.

En fyllig historia

Vad finns i arkiven om invandrade släktingar? – riktigt mycket faktiskt. I akten som upprättades för den som ansökte om svenskt medborgarskap finns skriftliga förhör med alla tänkbara personer om den ansökandes livsförhållanden, förehavanden och uppförande.

Släktforskning när den är som bäst med andra ord!

Skåne under luppen

Nu har det dessutom blivit dags för en helt ny serie – Landskapet. Släkthistoriskt Forum samlar nyttiga arkiv, länkar och databaser för släktforskare med anor i ett särskilt landskap. Först ut är vårt sydligaste landskap, Skåne.

Så klart bjuder vi även på en smaklig mix av bland annat artiklar om fordonsjakt, DNA-släktforskning, hamnarbetare och nya böcker.

Släkthistoriskt forum senaste numret!

Släkthistoriskt forum senaste numret
Släkthistoriskt forum senaste numret
Artnr: 603002
Pris:55 KR/st

Vi rekommenderar också

Släkthistoriskt Forum är tidningen för dig som släktforskar. Magasinet erbjuder spännande släkthistorier ...
från 250 KR

Tillbaka