Beskrivning
Med databasen Sveriges dödbok kan du snabbt få tag i personuppgifter som hjälper dig att forska vidare i originalkällorna. Vill du få reda på var och när en person dog är Sveriges dödbok inte bara ett hjälpmedel – den kan vara helt oumbärlig. Databasen är ett oerhört uppskattat hjälpmedel för såväl nybörjare som rutinerade släktforskare.
Den nionde utgåvan innehåller namn, födelseort, dödsort, adress, civilstånd samt datum för födelse, död och civilståndsändring för cirka 16,5 miljoner döda åren 1815–2022.
Vad har hänt sedan Sveriges dödbok 8?
- Cirka 1,1 miljoner poster lagts till, och tiotusentals rättats av frivilliga inom projektet Namn åt de döda.
- Utseendet på databasen har uppdaterats.
Uppgifter om döda 2020–2022 har hämtats ur myndighetsdatabaser. I samverkan med arkiv och universitet inom det vetenskapliga projektet SwedPop har databasen bearbetats och standardiserats för att göra den användbar för akademisk forskning.
Installation och användning
Behöver du hjälp med installationen? Hämta installationsmanual här.
Så söker du i Sveriges dödbok
Ted Rosvall går igenom sökmenyn i databasen Sveriges dödbok 7 (samma sökprinciper gäller i Sveriges dödbok 9) och berättar hur du ska göra för att hitta den släkting du letar efter, och hur du sållar bort oönskade sökresultat. Se videon på Youtube.
Kan jag installera databasen på flera datorer?
Företag, föreningar och institutioner som vill installera databasen på flera datorer, till exempel i en datorsal, kan beställa fleranvändarlicenser. Privatpersoner behöver dock ingen fleranvändarlicens för att få installera databasen på flera datorer i hemmet för eget bruk.
Fungerar Sveriges dödbok 9 på Mac?
Nej, Sveriges dödbok 9 fungerar inte på Mac utan tilläggsprogram. Mac-användare hänvisas till Sveriges dödbok webb som finns att köpa i abonnemangsform hos Sveriges Släktforskarförbund. Läs mer på Rötter.